Czy blat laminowany to dobry wybór?

Dobór blatu do kuchni czy innych pomieszczeń to postawienie „kropki nad i” w całym projekcie. Częstym wyborem staje się blat laminowany, którego atrakcyjna cena i szeroka gama dostępnych wzorów i kolorów zachęcają do zakupu. Jakie są wady i zalety tego rozwiązania?

Estetyczne blaty z płyty z laminatem

Płyty z których wykonywane są blaty kuchenne laminowane są surowe, a ich wierzch pokrywa odpowiednio dobrany laminat. Dzięki niemu zyskują wysoką odporność na ścieranie oraz inne uszkodzenia mechaniczne, zadrapania. Od strony laminatu nie chłoną wody, są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości i mogą mieć kontakt z żywnością bez obaw o higienę czy bezpieczeństwo. Ceny są bardzo atrakcyjne za produkt wysokiej jakości, łatwo dostępny w szerokiej gamie kolorów. Rozwiązanie jest popularne i proste w obróbce, nadal jednak umożliwia stworzenie wyjątkowych aranżacji.

Wady płyt laminowanych

Mimo wielu zalet, istnieją również pewne niedogodności takiego rozwiązania. Powierzchnia płyty nie jest odporna na najwyższe temperatury – gorące naczynia mogą ją uszkodzić. Ponadto łączenia, miejsca cięcia płyty nie są wodoodporne i w szczególny sposób trzeba je zabezpieczać, by nie spowodować puchnięcia. Mimo to, spora ilość wzorów i kolorów, atrakcyjna cena oraz łatwość montażu decyduje o częstym wyborze takiego rozwiązania.

 

 

 

Marek

About Marek